Programma ‘Bouwen aan de toekomst van GGZ’
11 december is het zover, de netwerkbijeenkomst van Samen Verder en het Lerend Netwerk van gemeente Eindhoven. Deze dag komen we samen om elkaar te inspireren en vooral met elkaar te verbinden. In een wereld waar samenwerking en groei centraal staan, hebben we een boeiend programma samengesteld met een mix van sprekers, workshops en zelfs een vleugje kunst.
Geniet van de presentaties, ontmoet nieuwe mensen en laat je inspireren door de diversiteit aan activiteiten. Samen zetten we de volgende stap in samenwerking in de GGZ. Veel leesplezier en tot 11 december!
Aanmelden is nog mogelijk via de volgende link.
Programma
Spreker Gerrit Glas
Gerrit Glas, filosoof, onderzoeker, en psychiater en een toonaangevende opleidingsontwikkelaar, neemt jullie mee in zijn visie op de huidige maatschappij en de ontwikkelingen binnen de GGZ vanuit zijn eigen verschillende perspectieven. Gerrit Glas is momenteel werkzaam bij GGzE als psychiater.
Workshops ronde 1
Keuze 1: Psysalon
Wil van der Laak (Ypsilon Eindhoven en omstreken) en Anke Biermans (kwartiermaker GGzE) nemen bezoekers mee in de kunst van het ontmoeten en het voeren van een dialoog over belangrijke dingen in het leven.
In de gemeenten in regio Eindhoven werkt Naastenorganisatie Ypsilon samen met andere maatschappelijke organisaties bij het inrichten en realiseren van ontmoetingsbijeenkomsten voor iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in mensen met een psychische kwetsbaarheid, de zogenaamde Psysalon. Psysalon wil mensen samenbrengen en inspireren. Herstellen gaat immers beter met de steun van naasten, familie en buren.
De opzet van een Psysalon avond is dat ter voorlichting een actueel thema wordt gekozen door de voorbereidingsgroep. Na een beknopte uitleg en voorstelronde van de forumleden worden bezoekers uitgenodigd vragen te stellen en ervaringen te delen met de forumleden.
Deze workshop bestaat uit 2 delen: in het eerste deel worden deelnemers uitgenodigd te participeren in een Psysalon. Het onderwerp is: “Wat als het eropaan komt?”. Een op de 4 mensen komt in zijn of haar leven in een ernstige crisis waarbij professionele hulp geïndiceerd is. Hoe zou die hulp er idealiter uit zien?
In het tweede deel worden de ervaringen van vele jaren met Psysalons in de regio gepresenteerd.
Keuze 2: Verkennend Gesprek
In de komende jaren is voor iedereen in Nederland die kampt met psychische klachten een vorm van het ´verkennend gesprek´ beschikbaar. Dit is onderdeel van de recente afspraken die gemaakt zijn tussen huisartsen, GGZ en sociaal domein in het kader van het integraal zorgakkoord (IZA). Landelijk zijn er daarom ook veel ontwikkelingen op het gebied van het Verkennend Gesprek. Femke van de Pol en Ellen Broex (CZ) nemen jullie in deze workshop graag mee in deze huidige ontwikkelingen en wat we van de huidige ontwikkelingen kunnen leren.
Lunch & informatietafel
De aangeboden workshops tijdens deze bijeenkomst zijn een greep uit alle initiatieven die actief zijn in de regio op het gebied van mentale gezondheid. Tijdens de lunch zal er een informatietafel in de ruimte aanwezig zijn om aandacht te geven aan nog 2 andere initiatieven. Namelijk, DE STAP naar gezonder en de Nationale Hulpkaart.
Benieuwd naar wat deze initiatieven doen? Loop vooral even langs tijdens de lunch!
Workshops ronde 2
Keuze 1: Positief Gezond
Steeds meer zorgorganisaties zijn in de afgelopen jaren het concept Positieve Gezondheid gaan toepassen in hun dagelijkse praktijk. Bij Positieve Gezondheid gaat het om de mogelijkheid je te kunnen aanpassen aan fysieke, emotionele en sociale uitdagingen in het leven en eigen regie te voeren. Een concept waarin welzijn naast medische uitkomsten een grote rol speelt en waarnaast dagelijks functioneren in de hele leefwereld wordt betrokken.
Samenwerkingsverband Samen Verder is in 2020 gestart met actieve promotie van dit gedachtengoed en is gaan onderzoeken hoe we door middel van inloopgroepen Positieve Gezondheid onder de aandacht kunnen brengen bij de inwoners van regio Eindhoven. Inmiddels is dit concept uitgegroeid tot daadwerkelijke workshops Positief Gezond die gegeven worden door onze ambassadeur Wilma Hartman.
Om jullie kennis te laten maken met deze workshop neemt Wilma deelnemers in deze workshop mee in het concept van Positieve Gezondheid en een daadwerkelijke oefening uit 1 van de vele workshops die momenteel gegeven worden.
Keuze 2: Community’s of practice: Hoe lerende netwerken transformatie van de GGZ bevorderen
Jack van der Kruijs (gemeente Eindhoven) neemt de deelnemers tijdens deze workshop mee in de impact van netwerkvorming in de verandering van zorg en welzijn. De deelnemers gaan kennis maken met het ontwikkelpotentieel van de zogenaamde community’s of practice (COP’s). Tijdens de workshops wordt er ingezoomd op hoe deze gebiedsgerichte manier van werken via voorbeelden uit de praktijk handvatten kan bieden op complexe vraagstukken zoals transformatie naar een humanere zorg voor mensen die last hebben van mentale ontregeling. Hoe krijgen we met minder GGZ, meer mentale gezondheid voor elkaar!
Toekomstblik 2024
Richting het einde van de bijeenkomst hopen we dat jullie al goed vol zitten met nieuwe inspirerende ideeën om de toekomst van de GGZ nog beter te maken. Graag neemt Kristel de Groot (programmamanager Samen Verder) jullie nog mee in de toekomstperspectieven voor 2024.
Video dansvoorstelling Stick Together (Social Label)!
Het leven gaat steeds sneller. De snelheid van de technologische innovatie neemt toe. Maatschappelijke posities en waarden veranderen in een hoog tempo. We zijn steeds onderweg naar meer. De moderne maatschappij is als een razende versnellingsmotor. De dansers worden meegezogen in deze versnelling. Vinden ze hun weg om hier samen uit te komen?
Deze dansvoorstelling maakt invoelbaar hoe het is om het samen leven terug te vinden in een wereld waarin alles steeds sneller gaat. Door de versnelling een halt toe te roepen, kunnen we elkaar weer vinden; tijd en aandacht geven aan elkaar. We zorgen voor elkaar en houden elkaar vast. Stick Together!
Borrel
Graag nodigen we jullie nog uit voor een afsluitende borrel om terug te blikken op het jaar 2023 en vooruit te blikken op 2024.
Praktische informatie
Locatie en tijd
Emmaüskerk te Eindhoven
Jan van der Wegestraat 2, Eindhoven
Inloop 09.45 – start 10.00
Route
De hoofdingang van de kerk is aan de Willem van Kesselstraat.
Parkeren
Parkeren kan in de straten in de wijk. De parkeerplaats is bedoeld voor bezoekers die moeilijk ter been zijn. Gelieve niet te parkeren in de Jan van der Wegestraat.
Openbaar vervoer
Met de bus kunt u vanaf het station Eindhoven bus 2 nemen, die stopt bij de kerk.
Tot 11 december!